C.A.R.E. – mentorskap och inspiration

care-nad-tre”Introduktion till arbetslivet inom vård och förskola” arrangeras av föreningen C.A.R.E. (Changing Aspirations into Realities by Education) och vänder sig särskilt till kvinnor. Kursen fungerar som ett slags mentorskapsprogram och leds av yrkesverksamma kvinnor som delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper inom olika fält. Varje tillfälle har haft olika teman och bland annat berört bemötande och kulturkrockar, svensk historia utifrån ett kvinnligt perspektiv och vilka möjligheter och krav som ett serviceyrke innebär.

Idag är sista tillfället, vi sitter fjorton stycken runt ett bord på Sensus i Malmö, och Beatriz Granda som är ordförande i föreningen frågar oss vilka egenskaper vi tycker krävs för att jobba inom till exempel barnomsorg. Någon skrattar och säger att det viktigaste är att man tycker om barn. Hon får medhåll i gruppen och diskussionen fortsätter: att vara snäll är viktigt, och att ha tålamod. Gruppen diskuterar hur man kan bemöta barn och vuxna som uppför sig aggressivt och konstaterar att det ofta finns orsaker som inte syns vid första anblicken.

Därefter är det rollspel. Ferdane Kiseri och Loujain Tayfour spelar upp en scen där Ferdane är förskolelärare och Loujain förskolebarn. Förskole-Loujain är upprörd över att ett annat barn – Viveka – har stulit hennes penna. ”Hon hatar mig” säger hon upprört. Ferdane försöker, i egenskap av förskolelärare, avleda Loujain. ”Jag har en mycket bättre penna här” säger hon, men utan framgång. När hon höjer insatsen och säger att Loujain kan få alla pennor i rummet går krisen över och Loujain blir glad igen. Scenen avslutas med skratt och applåder.

Ferdane kommer från Kroatien och Loujain från Syrien och de pratar båda om att de vill jobba som lärare, antingen på förskola eller i högre årskurser. Samtidigt skämtar de om att de ska starta ett företag där de översätter texter mellan alla olika språk de kan – hela nio stycken tillsammans – och säger att det är det som kommer göra dem rika. Loujain påbörjade en förskolelärar-utbildning i Syrien och har därefter läst både i Turkiet och Libanon. Nu läser hon och Ferdane intensiv-kurs på SFI tillsammans och är båda mycket nöjda med aktiviteten med C.A.R.E.. Ferdane säger att hon fått möjlighet att prata mycket svenska och tycker att det var spännande när de fick besök av en läkare, en undersköterska och en förskolelärare och fick prata om hur deras jobb fungerar. Båda är lite besvikna över att det blev så kort – studiebesöket på äldreboendet där en av volontärerna arbetar blev inställt på grund av renovering. Samtidigt är de glada över att studiebesöken troligtvis blir av till våren istället.

Dagen avslutas med att de elva i gruppen får ta emot varsitt intyg på att de genomfört kursen – och en selfie.