Matlagning med ABF i Trelleborg

Trelleborg en regnig torsdag kväll i ABF:s lokaler på Gasverksgatan. Jag och min kollega har kört från Malmö för att hälsa på en NAD-aktivitet. I den här aktiviteten får deltagarna möjlighet att sy på måndagar och laga mat på torsdagar. Deltagarna är alla kvinnor från Syrien förutom en kvinna som är från Somalia. När vi kommer in i lokalen slås vi av en underbar doft av orientaliska kryddor och det hörs ett och annat skratt från köket. Vi bli emottagna av aktivitetsledaren som lyser upp när hon börjar prata om gruppen hon leder. Idag är det dock deltagarnas dag där de lagar mat från Mellanöstern och det märks att de trivs i sällskapet.

På frågan om de varit med i någon liknande aktivitet tidigare svarar alla nej, vi bor här i Trelleborg och har aldrig varit utanför stan, vi går mest i skolan och försöker lära oss språket. Vad önskar ni mest? Att våra familjer och barn har det bra, att barnen lär sig mycket i skolan och får chansen att växa upp utan krigets påverkan. Vi är tacksamma att få vara i Sverige, vi har alla varit här i 2 år. Hur känns det att vara med i en NAD-aktivitet? Jättekul, vi visste inte riktigt hur det skulle bli men det är svårt att förklara glädjen att få träffa andra och göra roliga saker. Vad har ni lärt er under tiden ni haft aktiviteter?

Vi har lärt oss lite om svensk mat, och att sy med maskin, det har vi inte gjort förut, och lärt oss mer svenska, vi tränar mycket på det. Skulle ni vilja vara med i fler NAD-aktiviteter? Oja, det vill vi, vi skulle vilja åka till andra ställen i Skåne, kanske besöka Malmö eller Lund och Kristianstad, lära oss mer om vår närhet. Jag vill lära mig simma. Säger en kvinna, de andra stämmer in.

Kvinnorna bubblar med saker de vill prova och det är styrkan med att kunna erbjuda de som är i etableringen aktiviteter. Den här gruppen med kvinnor var en prioriterad grupp som Arbetsförmedlingen ville få ut i aktivitet så fort som möjligt eftersom de inte mådde speciellt bra. När jag nu fått möjlighet att prata med deltagarna så känns det som att de fått någon sorts gnista tillbaka, det syns i ögonen och sättet de pratar. Det är därför NAD- uppdraget är så viktigt, vi ger människor möjligheten att under etableringsperioden få fokusera på positiva aktiviteter som lyfter självförtroende och hopp. Det kommer förhoppningsvis smitta av sig på deras resa framåt. För min del som NAD-samordnare var det här besöket viktigt och väldigt trevligt. Att få träffa de här deltagarna ger så mycket tillbaka och det gör också att jag får se vad aktiviteterna verkligen ger människor.

/Matti Sutinen, NAD-samordnare sydöstra Skåne