Medborgarboken – en studiecirkel om flugsvampar, partipolitik och vinterdäck

medborgarboken BromöllaABFs Medborgarboken är ”en bok i medborgarkunskap, om svenskar och det svenska samhället” och är skriven som ett stöd för personer som är nya i Sverige. Boken berör allt från arbete och studier, fritid och hälsa till rättigheter och skyldigheter, finns översatt till flera olika språk och är skriven för att kunna användas i studiecirklar.

Idag är det tisdag och jag är på besök i just en sådan här studiecirkel hos ABF i Bromölla. Jag är lite sen från tåget och kommer rakt in i en diskussion om rättigheter och skyldigheter. Skatt, säkerhetsbälte och vinterdäck nämns men också trygghet och jämlikhet. Både mellan män och kvinnor men också mellan svenskar och nyanlända, påpekar Falak Ali, en av de sex personerna som sitter runt bordet idag.

Alla i gruppen har fått varsin medborgarbok och Christina Lilja som är cirkelledare på ABF lotsar gruppen genom olika teman. ”Vad är bra och vad är dåligt i Sverige?”, frågar hon. Det är mest principer som kommer fram när vi pratar positiva saker – jämlikhet, demokrati, pension. ”Dåliga saker då?” säger Christina och tittar uppmanande på gruppen. Vädret och mörkret kommer på första plats men också långsamma system – det tar lång tid att hitta jobb, lång tid att hitta bostad. I Sverige är det mycket rutiner, säger någon, det är till exempel därför det kan ta 1 år och tio månader att få besked från Migrationsverket.

Vi pratar allemansrätt, bildgooglar flugsvampar och diskuterar fiskekort. Jag tror att jag gör en pedagogisk gärning när jag frågar var man får fiska egentligen men inser snabbt att gruppen har mycket bättre koll än jag – i hav får man tydligen fiska utan kort men aldrig i sjöar eller vattendrag. På den lokala campingen kan man köpa fiskekort för en dag eller några timmar.

I pausen dricker jag kaffe med Falak Ali och Fatena Mattini. De kommer båda från Syrien – Falak från Aleppo och Fatena från Damaskus – och kände varandra redan innan studiecirkeln hos ABF. De träffades på folkuniversitetet i Kristianstad och är nu väldigt goda vänner. Fatena har jobbat som tandläkarsekreterare när hon bodde i Dubai och funderar på att fortsätta med det när hon är klar med svenskan i skolan. När vi pratar lite till kommer det dock fram att hon skulle vilja jobba med att hjälpa personer som kommer till Sverige som inte gått i skolan i sina hemländer. För dem är det jättesvårt, berättar hon. Det är extra svårt att lära sig svenska och man förstår inte breven som kommer hem i postlådan – man har ingen chans.

Falak är lärare men har också arbetat sju år som kläddesigner i Abu Dhabi. Hon vill gärna jobba med design även i Sverige men allt tar lång tid, säger hon, man måste vänta. Hon har, trots den långa väntan, tittat lite på en skola i Malmö som hon kanske kan börja på när hon är klar med svenskan. Både Falak och Fatena har barn och trivs bra i Bromölla. När Christina frågar dem om de hade flyttat tillbaka till Syrien om kriget tog slut svarar båda nej – de vill koncentrera sig på att komma tillrätta här. Fatena minns själv när hon och hennes familj flyttade tillbaka till Syrien efter att ha bott i Dubai under en längre period och hur hon sa till sin mamma att hon ville tillbaka till Dubai.

Christina berättar att hon höll sin första studiecirkel hos ABF 1968. Idag är hon engagerad i en studiecirkel kring Medborgarboken även i Osby, där deltagarna också hittat dit via NAD. Varje cirkel blir lite olika. Här har de hunnit igenom hela boken och i Osby har de valt ut specifika delar och fokuserat mer på språket. I Bromölla har de tillsammans räknat ut att deltagarna kommer ha haft sina uppehållstillstånd tillräckligt länge för att få rösta i nästa val. Därför har de ägnat lite extra tid åt att gå igenom svensk partipolitik och de olika partiernas kärnfrågor.

Christina avslutar med att gå igenom de mänskliga rättigheterna och hittar en mening under rubriken ”möjligheter” där det står att ”kunskap är makt”. Vi diskuterar vad det innebär och konstaterar att meningen är extra aktuell när man måste lära sig ett helt nytt språk och system från grunden. ”Man måste vara en stark person när man startar ett liv i ett nytt land”, säger Fakal.