Nya bekantskaper i Seniorgruppen

seniorgruppen-hd

Klicka på bilden för att läsa mer om HD:s besök hos Seniorgruppen. Bild: Mats Roslund.

Seniorgruppen på Träffpunkt Söder i Helsingborg är en aktivitet som vänder sig till personer som är nya i Sverige och närmar sig pension. Många etableringsinsatser tar slut när man fyller 65 och då begränsas stödet man får, berättar Peter Lindqvist på Individuell Människohjälp. Det är lätt att bli isolerad. I Seniorgruppen vill man därför skapa möten mellan nya och gamla deltagare på träffpunkterna och samtidigt informera om träffpunkternas verksamhet och vilka rättigheter man har som pensionär.

Träffpunktens Lou-Ann Borgskog, Martin Broms och Maryam Kahwi från IM tar emot mig när jag kommer. Peter sitter runt ett bord tillsammans med några ur Seniorgruppen och Maryam hjälper till att tolka när jag försöker förklara vem jag är och vad jag gör där. Gruppen är vana vid gäster – för några veckor sedan hade de besök av Helsingborgs dagblad och har sedan synts i både HD och Sydsvenskan. Jag säger att jag också ska skriva en liten text men inte till tidningen. ”Varför inte?!” undrar några och skrattar, de är ju kändisar nu.

När tidningen var här var gruppen och spelade boule, tillfället efter hade de en biståndshandläggare på besök och idag står Dunkers Kulturhus på agendan. Men först dricker vi kaffe och Lou-Ann informerar om julcaféet som arrangeras på träffpunkten i december. Det skämtas mycket i gruppen och någon prutar retsamt på de 15 kr som julcaféet kostar.

Jag sätter mig hos Sana, Amal och Nai och frågar vad de brukar göra under sina träffar. Amal har hittat hit via NAD och är helt ny på träffpunkten, Sana och Nai har bott längre i Sverige och varit aktiva sedan tidigare. Nai plockar fram schema både för Seniorgruppens och träffpunktens aktiviteter och går igenom dem med mig. Maria som kommer och sätter sig visar sig vara ledare för några av dansaktiviteterna på schemat. En gång hade de till och med uppvisning i Dunkers foajé. På träffpunkten finns också matlagning, språkcafé på lättare svenska, balansträning och diskussionsfika. I fredags var några på båttur över sundet tillsammans med Lou-Ann.

Initiativet till Seniorgruppen kommer från IM och konceptet har sedan utvecklats i samarbete med Lou-Ann och Träffpunkt Söder. Det finns hela 17 träffpunkter som riktar sig till seniorer i Helsingborg men de är inte så lätta att hitta till när man är ny i stan. Därför är det extra värdefullt att Lou-Ann varit med vid varje tillfälle, säger Peter. När man får lära känna personalen och lokalerna blir det mycket lättare att fortsätta ta sig dit efter att aktiviteten är slut. Utöver att förbereda inför pension har aktiviteten också visat sig mycket positiv för deltagarnas hälsa och aktivitet i stort. Peter berättar om en deltagare som varit sjukskriven på heltid och genom Seniorgruppen nu kommer ut i aktivitet varje vecka och en annan som sagt att aktiviteten är det bästa som hänt honom sedan han kom till Sverige.

Vi tar bussen till Dunkers och tar oss runt bland dinosariefossiler, spritsmugglingsutrustning och den näst äldsta bilen i Sveriges historia. Guiden berättar, Maryam tolkar och vi frågar. Ahmad undrar skämtsamt om han får sätta sig bakom ratten för att bli fotad. Ahmad kommer från en mindre stad utanför Damaskus men bor idag i Höganäs tillsammans med sin familj. Ahmad berättar att han varit en del i Helsingborg tidigare men inte besökt någon av träffpunkterna innan han började i Seniorgruppen. Han vet inte om han kommer fortsätta åka in till träffpunkten från Höganäs men är åtminstone lite nyfiken på Lou-Anns julcafé.

Nästa tillfälle är det tionde och sista tillfället. Då ska gruppen träna gymnastik med Maria, utvärdera, gå igenom var de andra sexton träffpunkterna finns och hur man gör för att fortsätta delta i olika aktiviteter. Vi avslutar med ett gruppfoto utanför Dunkers och Martin ropar ”Säg Seniorgruppen!”.