Sportskola – studiecirkel och fysisk aktivitet

sportskolan

Klicka på bilden för att läsa Skånskans reportage om en av sportskolorna. Bild: Mona Forsell, Skd.

 

Under 2015-2016 har Skåneidrotten arrangerat SportSkola i Malmö, med en grupp för kvinnor och en för män. Aktiviteten är en studiecirkel på svenska om hälsa och föreningsliv samt fysisk aktivitet där man provar på olika idrotter, den här gången hos idrottsföreningar som Limhamn/Bunkeflo fotboll, Friskis & Svettis Malmö, Malmö Floorball Club och Malmö basket IF.

Hittills har fyra sportskolor genomförts i Malmö. Syftet med skolan har varit att träna på svenska språket, lära sig om hälsa och om föreningslivet i Sverige men också att hitta en personlig väg in i idrotten och föreningslivet – deltagarna har erbjudits matchning med föreningar och aktiviteter som passar behov och intresse.

Vid utvärderingen utryckte deltagarna stor glädje av att ha få varit med i SportSkolan. Deltagarna kände sig mer säkra på svenska språket. Flera kommer att fortsätta i de medverkande föreningarna antingen som utövare, tränare, frivilliga eller föreläsare.

– Vi från Skåneidrotten känner att det är ett fantastiskt resultat. Tillsammans kan vi hitta vägar in i idrottsföreningarna, inte bara för träning utan också för skapa meningsfullhet hos individen, säger Sofi Andersson, idrottskonsulent på Skåneidrotten. SportSkola har arrangerats i samverkan med Samhälls- och hälsokommunikatörerna och MILSA.