NÄTVERK – AKTIVITET – DELAKTIGHET

Inom NAD försöker vi erbjuda vägar ut i föreningslivet för personer som är nyanlända. Syftet är att skapa möjligheter att lära känna nya människor, öva svenska språket och förbättra sin hälsa.
NAD är ett delprojekt i Partnerskap Skåne och finansieras av Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne och Arbetsförmedlingen. För mer info, projektplan med mera klicka HÄR.

 

skaneidrotten_150527__mg_5477stadsvandring-hassleholmoppmanaARNA, andy sawyer

Matlagningsaktivitet med Medborgarskolan i Helsingborg

Matlagningsaktiviteten anordnades i februari i samarbete med studieförbundet Medborgarskolan i Helsingborg. Kursledaren och de sju deltagarna fick under det femte och sista tillfället besök av Helsingborgs Dagblad och NAD-samordnaren. Deltagarna hade sedan tidigare kunskaper och färdigheter inom matlagning. Det som var nytt för dem var tillagning av svensk husmanskost. Magnus valde att hålla i denna aktivitet för att ”/…/göra en god insats för nyanlända”.

Inte nog med att matlagningen visade sig vara en rolig aktivitet – den bestod även av språkträning, bidrog till kännedom om den svenska matkulturen samt breddade deltagarnas sociala nätverk.

Klicka på bilden för att komma till reportaget i Helsingborgs Dagblad. Foto: Britt-Mari

 

Föreningsmässa på Avanti i Malmö

NAD i Förening Malmö anordnade i tisdags en föreningsmässa i samarbete med Avanti*. 11 föreningar deltog: ABF MalmöAktiv Ungdom Malmö, GAK EnighetFriskvårdsklubben i MalmöIM -Individuell MänniskohjälpKorpen Malmö IF, Rådrum SkåneSimklubben RanStudiefrämjandet Malmö, Vänskapsföreningen i Skåne, Winnet Malmö.

Deltagarna fick möjlighet att prova på en rad olika aktiviteter; dans, innebandy, körsång, kampsport mm. Dagen gav också tillfälle för många samtal, möten och informationsutbyte. Mikael Johansson som tillsammans med personal på Avanti arrangerat dagen säger – ”Det är fantastiskt att skolan ser till sina elevers bästa på detta sätt. Att ge dem chansen att få upptäcka nya sätt att få kontakt med nya människor och kanske hitta en aktivitet till familjen och barnen. Underbart att se allt detta intresse och nyfikenhet, som kanske kan ge individen en ny väg in i samhället. Känner en stor tacksamhet gentemot alla dessa föreningar också ger sitt allt för att eleverna ska få en så trevlig stund som möjligt. De öppnar upp nya möjligheter som många i den situation de nu befinner sig i hade haft svårt att se annars.”

Den här typen av föreningsmässor är något som vi sett fungerar, där deltagarna får träffa föreningar i anslutning till SFI – det gör det lättare att hinna med att gå dit och SFI-lärare, tolkar och annan personal kan vara med som stöd. För föreningarna ger det en chans att möta nya potentiella medlemmar, lära sig mer om målgruppens behov och samtidigt knyta kontakter med andra föreningar.

Samarbetet inleddes under hösten med att Föreningssamordnaren för NAD i Förening Malmö var på SFI-delen av Avanti och genomförde en heldag med Integration i Förenings-materialet och samarbetet med Avanti fortsätter under 2019. Men vi samarbetar gärna med fler SFI-skolor i Malmö berättar Mikael Johansson – ”Vi har sedan en tid tillbaka låtit information gå ut till SFI-skolor i Malmö med erbjudande om att vi i NAD i Förening vill ge de nyanlända per­sonerna en möjlighet att få information om föreningslivet i de forum där de nyanlända personerna befinner sig och SFI-klasser är ett av dessa forum. Kraften som finns i föreningslivet är något som alla ska kunna ta del av, men som nyanländ till Sverige kan det vara svårt att få en överblick av denna omfattande del av samhället. Därför behövs en introduktion till föreningslivet i forum som SFI, samt med möjlighet att även träffa föreningar”, avslutar Mikael Johansson.

Mattias från Enighet informerade om olika kampsporter och lät deltagare prova på.

Sahar och Daniel från Vänskapsföreningen

 

Information på olika språk från Studiefrämjandet

Stina och Linn från Friskvårdsföreningen

*Avanti (före detta PTSD-center) är en verksamhet för Malmöbor som på grund av krigsrelaterade trauman eller migrationsrelaterad stress upplever symptom eller fått diagnosen posttraumatiskt stressyndrom.

Från Universitetsmästare i simning i Aleppo till Badmästare i Malmö

Intervju Simtränare M Tammam och verksamhetsansvarig Annelie Olsson på SK Ran

Föreningssamordnare Mikael Johansson för NAD i Malmö och fotograf Eddie Vega från Nätverket har besökt Segevångsbadet (som byggdes 1969) i norra delarna av Malmö i området Valdemarsro. Här finns den anrika simklubben SK Ran som firar 100 år om 4 år och driver anläggningen sedan 1981 tillsammans med Fritidsförvaltningen och Kirsebergs Stadsdelsförvaltning. Föreningen har under lång tid bestått av människor från många olika kulturer både i deltagare och ansvariga. Den har idag i stort sett också en 50/50 fördelning när det gäller män och kvinnor.

I klubben arbetar Kanslichef Annelie Olsson och Badmästare M Tammam som här nedan intervjuas och förevigats på bild. M Tammam fick genom NAD-kontakt med simklubben och började först med ett jobb på timmar som simtränare, men som sedan 1:a april i år utvecklats till en mer omfattande anställning.

Vi hälsas hjärtligt välkomna och efter en liten jakt på en försvunnen nyckel slår vi oss ner i hjärtat av klubbhuset, där många stora simstjärnor och -tränare slagit sig ner genom åren för att diskutera sin utveckling i träningen eller diskutera sin adept. Vi omgärdas av många blankpolerade priser från tävlingar runtom i rikets och världens bassänger, vilket genererar många fina bilder från Eddies sida.

Intervjun inleds med M Tammam, 32 år, som har en examen från idrottslärarutbildningen på universitetet i Aleppo i Syrien och som har arbetat som simtränare och livräddare. Han kom till Sverige på våren 2015 från Latakia i Syrien, en vacker stad vid havet.

Första frågan som inte rör det privata, är naturligtvis den mest väsentliga i sammanhanget, var lärde du dig simma och hur gammal var du?
Tammam berättar att han var 12 år gammal när han började simma i klubben El Atiyadh. Det visar sig att vi pratar med en stor mästare, eftersom han i sin simmarkarriär i Syrien vann 23 segrar på 50 fritt och var nummer 1 på Aleppos universitetet, nummer 2 i hela landet på just den distansen. Med de fysiska förutsättningarna som Tammam har, med en lång kropp och långa armar förstår en att han kan ta sig fram med en snabb hastighet i vattnet.

När vi går vidare med att fråga vad han har lärt sig om det svenska föreningslivet, så är det första svaret, ”tradition”. Men att han även har fått förståelse vilka funktioner som finns i en förening och hur strukturen är uppbyggd.
Många nyanlända personer har svårt att komma i kontakt med och väljer ofta att inte gå till föreningar. Ett tips Tammam vill ge andra nyanlända personer är att ta kontakt med människor som bott här länge eller hela livet och fråga dessa hur de kom i kontakt med människor för att komma in i samhället. Många av de som bott här länge eller hela livet har ofta koll på att du kan träffa människor i föreningslivet.
Tammam tycker också att Arbetsförmedlingen kunde hjälpa till med att informera mer om samhället vid sina träffar och även då föreningslivet.

I den tjänst som han har nu i klubben så innebär det att han bl.a. kollar så allt är okej med poolen och området, samt att hålla koll på personers tillhörigheter. När det är Skol-sim så är han med och tränar dem, vilket han kommer att göra mycket under hösten.

Vi lämnar Tammam som huvudperson för en liten stund och börjar prata med Annelie Olsson som är Kanslichef i SK Ran och vi får reda på att det hus (SK Rans klubbhus) vi sitter i, har föräldrar till aktiva varit med och byggt.

Detta samtal inleds även det med samma självklara fråga kring hur hon lärde sig simma och var. Som smålänning värmer det när Annelie säger att det var i Småland och närmare bestämt Urshult hon lärde sig simma som 4-5-åring. Annelie började som ideell ledare i SK Ran 1989, som senare har blivit olika tjänster.

Han hade de kunskaperna som behövdes, berättar Annelie när vi frågar om varför de valde att ge Tammam chansen. Klubben har även tidigare sett vinsten av att ha personer med både tränings- och språkkunskaperna. Språket har aldrig varit något hinder för att en person inte ska få chansen. I en fråga till Tammam om inlärande av det svenska språket så säger han att det går bättre med det nu, framförallt att han tar och har tagit till sig de svenska termer som används i verksamheten snabbt.

SK Ran har arbetat mycket med att försöka nå nyanlända personer. Förutom att de då har hjälpt till med att hjälpa Tammam genom NAD, har de också arrangerat Tidiga insatser för Asylsökande, TIA. I det arbetet har klubben bl.a. visat att det finns ett föreningsliv, oavsett om de ska stanna i SK Ran eller inte. Haft grundläggande utbildning kring hur simningen fungerar, ledarutbildning oavsett verksamhet och arbetet med barn. Målet har varit att få kontakten med andra människor och inte nödvändigtvis att det ska bli ledare i SK Rans verksamhet.
Med denna stora erfarenhet är det därför självklart att fråga Annelie om tips till var föreningar kan vända sig för att nå fler nyanlända människor: Besök boenden, skapa kontakt med kontakter på boenden och Arbetsförmedlingen. Ha kontakt med föreningsrepresentanter från andra verksamheter.

Hela den här texten har gått i ett positivt tecken och vi vill lämna läsaren med ytterligare ett stycke av den varan.
Tammam upplever att han sedan anställningen i SK Ran har en stabilare hälsa, framförallt i och med att det finns ett kontrakt som säkrar den personliga framtiden ett tag.
Men hälsan har självklart påverkats av känslan av att vara i en familj, där alla stöttar varandra och hjälper varandra. Både anställda och ideella gör mycket socialt tillsammans.

Vi tackar Tammam och Annelie för deras tid och önskar dem och klubben lycka till i sina fortsatta verksamheter.

Mikael Johansson, Föreningssamordnare NAD Malmö

Qigong och den svenska vintersolen

Föreningen HjärtLung i Hässleholm har tillsammans med ABF haft Qigong där NAD-deltagare har varit med. Qigong utvecklades i Kina med syfte att förebygga samt behandla sjukdomar, och består av mental koncentration, enkla rörelser och andning för att förbättra cirkulationen av energi i kroppen. Ledaren Kerstin Ramirez har lett Qigong i några år nu och säger att de allra flesta vuxna, både friska och sjuka personer, mår bra av att lära sig träna ett qigong-rörelseprogram.

En av dem som var med under våren var Ziad Alkosini som vid sista träffen ville berätta för de andra i gruppen om sitt liv och hur det var att komma till Sverige. Ziad skriver även poesi och vi är glada att vi får publicera både hans berättelse och två dikter här på NAD-bloggen. Tack Ziad!

___________________________________

______________________________________________

Hej! Jag ska berätta om mig själv. Jag heter Ziad. Jag är en palestinier, jag kom från Syrien. Jag föddes i Damaskus 1955. Jag studerade i Syriska skolor i 12 år. Jag studerade ryska i ett år i Ukraina. Jag flyttade till universitetet, eftersom jag ville studera vägteknik i fem år i Ukraina.

Jag arbetade i Syrien, Nigeria och Förenade Arabemiraten som civilingenjör på olika områden som vägdesign, vägbyggnad, bostadsbyggnad och ingenjörskonsult.

Jag kom till Sverige i slutet av juni 2017, tre år efter att min familj kom hit till Sverige.

Min fru och jag har två söner och en dotter.

På fritiden skriver jag poesi, läser böcker och lyssnar på musik.

För närvarande studerar jag svenska.

Detta är min första vinter i Sverige. I slutet av vintern tyckte jag att vädret med solen var varmt. Min son och jag gick ut ur huset för att promenera under solen. Först var jag glad, men sedan började min glädje att blekna. Anledningen till detta är den kalla luften, som blåste i våra ansikten. Vi återvände hem och vi skakades av det kalla vädret som var. Jag satt hemma och jag säger: Lita inte på den svenska vintersolen.

Följande ord har en annan smak. Jag skriver poesi på arabiska, men det här är den första dikten, som jag skriver på arabiska och sedan översätter jag den till svenska. Titeln på dikten är Vackert Vittsjö, som jag skrev den femte november 2017.

______________________________________________

Vackert Vittsjö

Jag sitter i mitt hem

Jag känner mig uttråkad

Mina fötter leder mig ut på gatan

Himlen regnar

Jag går på Vittsjös gator, under mitt paraply

Duggregn knackar på mitt paraply

Spelar en vacker melodi

Allting är vått runt mig utom jag

Vädret är fint

Gatorna är lugna

Ljud från bilar som kör på

Gatorna är våta av regnvatten

Melodier och minnen passerar genom mitt sinne

Jag andas en frisk luft

Jag känner vackra stunder

Jag känner mig glad i överflöd mig

Jag går tillbaka mitt hem

På mitt ansikte är ett leende

________________________

Mitt hem i Damaskus var fullt av liv, före mina söner, min fru och min dotter lämnade. Farorna med krig i Syrien gjorde att de lämnade för en säkrare plats. Deras sista destination var Sverige. Jag blev ensam i mitt hem. För två och ett halvt år sedan lämnade mina två söner Syrien. Nio månader har gått sedan min fru och min dotter lämnade Syrien. Jag hittade på sidan av min fru på Facebook en bild av en kvinna som säger till fågeln: O fågel, för mina hälsningar.

Den här bilden och situationen att jag bodde ensam i mitt hus var anledningen till födelsen av följande dikt, som jag skrev i Damaskus den 14 april 2015.

______________________________________________

O fågel, för mina hälsningar

Din fågel kom till mig

Den öppnade sina vingar

Den kramade mitt bröst

Den omfamnade mitt hjärta, som längtade efter dig

Med ett varmt välkomnade kramade jag den mot mitt bröst

Jag gav den sött vatten att dricka

Damm, svett, lång resa gör ont i sin själ

Med en näsduk parfymerad med din parfym, gick jag bort från den

Det är din näsduk som fortfarande är nära mitt hjärta

Jag sträckte fram min hand

På min handflata frön av vete för att äta

Tre dagar frågar jag inte min gäst

Jag höll den nära näsan så att jag kunde lukta på den

Jag var glad att ha den med mig

Jag skickade med den minnen, längtan, min kärlek och mina uppriktiga hälsningar

I dörren till mitt hus sade jag farväl till min besökare

Jag målade mina varma kyssar på dess fjäder

Tårar från mina ögon fuktade den

Den flög och steg upp i himlen, min besökare

Avskedstårar från ögonen gör den ont

Jag vinkade med min hand, på min läpp mitt leende

Jag bad Gud att påskynda mötet

Med tålamod kommer mötet

Hjärtsträngar spelade en vacker melodi

Mötet närmar sig

Gud kommer att påskynda mötet

Ny utvärdering klar

En ny utvärdering från Lunds universitet är nu klar och finns att läsa HÄR

I rapporten beskriver Roberto Scaramuzzino och Anders Jönsson vad som kommit fram i djupintervjuer med personer som deltog i NAD-aktivitet 2016 eller tidigare.

Årets dörröppnare

Soroptimisterna i Hässleholm är nominerade till ”Årets dörröppnare” för deras arbete med NAD-aktiviteter för nyanlända kvinnor.

Läs mer HÄR

 

Östra Skånes hemslöjdsförenings Brodericafé

Varje onsdag träffas ett glatt gäng på Regionmuseet i Kristianstad för att brodera. Samtidigt som det hantverkas skånskt yllebroderi, grannlåtsbroderi eller stramaljbroderi och dricks kaffe så bubblar pratet. Just idag firas det att Marita fyller 60 år och det bjuds på tårta.

Brodericaféet startades 2012 och dit kan intresserade komma och ta med eget broderi eller annat textilt hantverk och umgås.

Sahab har varit med på deras träffar nu under en månad.

– Här får jag träffa svenskar, få kontakter, får jobba tillsammans. Det tycker jag mycket om, säger Sahab.

Karin berättar att handarbete ofta blir lite ensamt när de sitter hemma, därför är det kul att få komma ut och träffa andra att dela sitt intresse med.

Just idag har de även tagit med sig olika gamla broderier från 50 och 60-talet och visar för varandra.

Sahab tycker om att virka olika föremål eller mat och har virkat alltifrån kakor, pommes frites, dounuts, selleri och kaniner.

– Det går att virka allt!, säger hon.

Sahab har även lärt sig väva av en av de andra deltagarna. – Det bästa med att komma hit är att få träffa människor och få vänner, avslutar Sahab.

  

 

Mer information och inspiration om föreningsliv till nyanlända

Sedan januari 2017 har NAD breddat verksamheten. Förutom att arrangera NAD-aktiviteter så samverkar vi nu med kommunerna och lokala idéburna organisationer för att sprida kunskap om vad föreningsliv och studieförbund är och hur man kan engagera sig.

En del i detta arbetet är att vi erbjuder kommunerna möjlighet att starta upp och lokalt anpassa den beprövade metoden ”Integration i Förening”. Metoden består i en 60-90 minuters presentation anpassad för målgruppen, på enkel svenska, där vi i dialog med deltagarna går igenom vad det innebär att vara medlem, begreppet fritid, hur en förening och ett studieförbund fungerar, historia kring folkbildning och föreningsliv i Sverige, vad det finns för idéburna organisationer på orten med mera. Vi erbjuder även stöd/matchning för de som är intresserade av att hitta en aktivitet, ett engagemang i något.

Metoden kan användas i SFI-klasser, som en del av samhällsorienteringen eller i introduktionen på AF, eller i ett annat sammanhang där vi når nyanlända personer i grupper. Det NAD-samordnarna arbetar med nu är att informera om metoden, föra dialog med kommunen om lokala behov och förutsättningar för att sedan starta upp lokala piloter tillsammans med kommunerna. Vi utvärderar sedan och jobbar för att på sikt hitta en samverkan mellan kommunen och en lokal idéburen aktör som kan hålla i informationen. Detta kräver dels att en samverkan byggs upp och i de flesta fall behövs även en finansiering för att det ska bli långsiktigt hållbart.

Detta är ett arbete som tar tid och vi har ännu inte hunnit få igång en dialog i alla kommuner. Men under 2017

Johanna Axelsson och Emilia Angel på studieförbundet BILDA

kom ett par lokala processer igång och under 2018 kommer vi förhoppningsvis komma igång i fler kommuner.

I Kristianstad har vi under förra året både genomfört en lyckad pilot och i samverkan med kommunerna Östra Göinge, Bromölla och Kristianstad startat ett §37-projekt som heter ”Plats för engagemang”. Studieförbundet BILDA leder detta arbetet där nyanlända personer får ta del av en lokalt anpassad variant av metoden ”Integration i förening” som en del av deras introduktionsveckor på Arbetsförmedlingen.

NAD-samordnare Emilia Angel berättar:

”I NAD har vi sedan tidigare berättat väldigt kortfattat om föreningar, idéburna organisationer och studieförbund när vi har haft informationsmöten på Arbetsförmedlingen om NAD-aktiviteter. Nu kan vi ge den informationen mycket mer grundligt, visa hur de hittar aktiviteter lokalt och dessutom inspirera deltagarna att ta egna initiativ utifrån deras intressen”

”Alla kan ju inte få en NAD-aktivitet i sin etableringsplan, och på detta vis kan vi hjälpa fler att på egen hand hitta sammanhang och aktiviteter där de kan delta. Plats för engagemang ger även en bra ingång inför en NAD-aktivitet, det blir enklare att förklara föreningsliv och studieförbund och varför det är positivt att engagera sig på sin fritid”

Projektledaren för Plats för engagemang Johanna Axelsson berättar om hur verksamheten är uppbyggd och vilka lärdomar som finns hittils:

”Jag träffar varje vecka deltagare i mindre grupper på mellan 5 – 10 personer. Tanken med upplägget är att det ska vara så lite föreläsning och så mycket dialog som möjligt, med bikupor och andra övningar där alla får vara delaktiga. Vi vill att deltagarna ska gå därifrån med en positiv känsla där de har fått reflektera över sina intressen och hur man skulle kunna ta dessa vidare i föreningar, studiecirklar eller andra slags aktiviteter. Vi fokuserar också mycket på hur:et, var hittar jag information om vad som händer i min kommun, vilka föreningar och aktiviteter finns? Och vart kan jag vända mig för att få hjälp med detta? Här har vi också börjat med drop-in tider där den som vill kan komma för att spåna kring vad man kan göra med sina intressen, hitta lämpliga aktiviteter och ta kontakt.  Tillsammans med kommunerna kommer vi också under 2018 att hålla informationen i olika forum och på olika mötesplatser för att testa nya vägar att nå ut till målgruppen och fånga upp intressen. Detta kan vara på olika mötesplatser, kopplat till familje- och mottagningsenheter, SFI eller i samband med andra lokala arrangemang.”

”Vad gäller lärdomar.. Först och främst brukar det vara väldigt uppskattad information. Mitt intryck är att folk uppskattar att få förståelse för den sociala kontext som föreningslivet och andra ideella verksamheter innebär, och att det faktiskt kan vara ett sätt att stärka sin etablering. Deltagarna har ofta inte varit på orten mer än i några veckor eller månader och förvånas ofta över mångfalden som ju faktiskt finns men som kanske inte är så uppenbar, speciellt på de mindre orterna. Vi ser i dialogen med kommunerna att man inom många olika kommunala verksamheter och förvaltningar ser just ser behovet av att jobba aktivt och med frågor kring aktiv fritid och föreningsliv. Det är ju också en pågående process där vi genom samarbetet lär oss mer om hur vi kan jobba vidare med att skapa ett mer tillgängligt och inkluderande lokalt föreningsliv, och där informationsspridning bara är ett första steg. Vi tittar även på möjligheten att fortsätta utvecklingen av metoden i nordöstra Skåne.

Kävlinge är ett annat exempel där vi sedan hösten 2017 genomför en pilot på Kävlinge Lärcentrum – 1-2 gånger i månaden har NAD-samordnare varit i Kävlinge och träffat SFI-deltagare tillsammans med lärare för att diskutera föreningsliv, engagemang och för att skapa stötta nyanlända som vill engagera sig.

Kommunens flyktingsamordnare Christine Halldén berättar:

” Höstens informationsträffar tillsammans med Integration i förening var bra, informativa och mycket uppskattade av Sfi-eleverna på Lärcentrum, varför vi bokat in 5 nya träffar under vt -18. Vi på Lärcentrum sätter ett stort värde på dessa träffar och hoppas detta bara är starten på ett långsiktigt, viktigt hälsoarbete för de nyanlända. När det gäller föreningslivet i kommunen så är Kävlinge Lärcentrum önskan att arbeta ihop sig med Kultur och fritid för att få igång ett aktivt, hållbart hälsoarbete/tänk för kommunens nya medborgare.”

Arbetsgruppen på Kävlinge Lärcentrum

 

Matlagning med ABF i Trelleborg

Trelleborg en regnig torsdag kväll i ABF:s lokaler på Gasverksgatan. Jag och min kollega har kört från Malmö för att hälsa på en NAD-aktivitet. I den här aktiviteten får deltagarna möjlighet att sy på måndagar och laga mat på torsdagar. Deltagarna är alla kvinnor från Syrien förutom en kvinna som är från Somalia. När vi kommer in i lokalen slås vi av en underbar doft av orientaliska kryddor och det hörs ett och annat skratt från köket. Vi bli emottagna av aktivitetsledaren som lyser upp när hon börjar prata om gruppen hon leder. Idag är det dock deltagarnas dag där de lagar mat från Mellanöstern och det märks att de trivs i sällskapet.

På frågan om de varit med i någon liknande aktivitet tidigare svarar alla nej, vi bor här i Trelleborg och har aldrig varit utanför stan, vi går mest i skolan och försöker lära oss språket. Vad önskar ni mest? Att våra familjer och barn har det bra, att barnen lär sig mycket i skolan och får chansen att växa upp utan krigets påverkan. Vi är tacksamma att få vara i Sverige, vi har alla varit här i 2 år. Hur känns det att vara med i en NAD-aktivitet? Jättekul, vi visste inte riktigt hur det skulle bli men det är svårt att förklara glädjen att få träffa andra och göra roliga saker. Vad har ni lärt er under tiden ni haft aktiviteter?

Vi har lärt oss lite om svensk mat, och att sy med maskin, det har vi inte gjort förut, och lärt oss mer svenska, vi tränar mycket på det. Skulle ni vilja vara med i fler NAD-aktiviteter? Oja, det vill vi, vi skulle vilja åka till andra ställen i Skåne, kanske besöka Malmö eller Lund och Kristianstad, lära oss mer om vår närhet. Jag vill lära mig simma. Säger en kvinna, de andra stämmer in.

Kvinnorna bubblar med saker de vill prova och det är styrkan med att kunna erbjuda de som är i etableringen aktiviteter. Den här gruppen med kvinnor var en prioriterad grupp som Arbetsförmedlingen ville få ut i aktivitet så fort som möjligt eftersom de inte mådde speciellt bra. När jag nu fått möjlighet att prata med deltagarna så känns det som att de fått någon sorts gnista tillbaka, det syns i ögonen och sättet de pratar. Det är därför NAD- uppdraget är så viktigt, vi ger människor möjligheten att under etableringsperioden få fokusera på positiva aktiviteter som lyfter självförtroende och hopp. Det kommer förhoppningsvis smitta av sig på deras resa framåt. För min del som NAD-samordnare var det här besöket viktigt och väldigt trevligt. Att få träffa de här deltagarna ger så mycket tillbaka och det gör också att jag får se vad aktiviteterna verkligen ger människor.

/Matti Sutinen, NAD-samordnare sydöstra Skåne