Hembygdsturné med Frosta Härads Hembygdsförening

arna-hammarlunda

Foto: ARNA – where art meets nature, Andy Sawyer

Frosta Härads hembygdsförening fyller 85 år och firar med rundtur bland olika aktiviteter i bygden. Det har varit stor uppslutning och medlemmarna har bland annat erbjudits en guidad båttur på Ringsjön, en bussutfärd till Textilmuseet i Lilla Rödde och Kulturens Östarp, ett besök i Brandstad prästgård, en visning av Tjörnarps ringugn följt av grillning med musikunderhållning och fladdermus-safari. Alla aktiviteterna har haft tema ”Landskap” och har haft syftet att åskådliggöra hur tiden påverkat, förändrat och utvecklat människorna och landskapet under 85 år. 

Asma Shehadeh, Shaim Haznat Gral och hennes dotter Farima är inte medlemmar men har vid fem tillfällen varit med och deltagit i firandet. När vi kommer på besök har alla deltagare precis visats runt i Hammarlunda Mölla och sitter och äter lunch i församlingshemmet. Under eftermiddagen får vi lära oss om lokalt föreningsliv och vad bygden har att erbjuda. Farima säger att föreläsaren är duktig, hon använder mycket kroppsspråk och gör så att man vill lyssna även om det är svårt att hänga med ibland. Hon berättar att hon själv helst vill jobba med något där hon träffar mycket människor och får lösa problem.

Shaim och Farima har bott i Kabul tidigare. Shaim är utbildad ingenjör men på grund av kriget hann hon aldrig börja arbeta. Hon säger att de har haft väldigt roligt under de olika aktiviteterna och är mycket glad över alla nya människor de träffat i föreningen.

Asma bor i Hörby och skämtar om att hon ibland måste hämta sin son från fotbollsträningen för att han tycker att det är läskigt att gå hem själv på kvällarna när byn är alldeles öde – både hon och sonen är vana vid Damaskus där det är liv och rörelse in på småtimmarna. Asma berättar att familjen har bott i Sverige i två år och i Hörby i ett år men att de inte har hunnit se sig omkring så mycket än. Därför tycker hon att det är jätteroligt att få utforska området lite mer: ”Det är samma som i mitt land” skrattar hon, ”gamla byggnader och natur”.

Föreningen tycker det har varit roligt att få introducera Asma och Shaim till deras nya hembygd och de tar gärna emot fler som är nya i området . Alla som är intresserade är välkomna och förhoppningen är att långvariga relationer ska byggas mellan gamla medlemmar och nya besökare. Ellna Fride Andersson är ordförande i föreningen och har varit mycket engagerad i Asmas och Shaims deltagande i aktiviteterna – bland annat har hon och andra medlemmar hjälpt till med att skjutsa till och från aktiviteterna då dessa legat utanför kollektivtrafikens räckvidd.. Ellna säger att det hade varit bra med ännu fler träffar och framöver tänker hon att det vore bra att träffas i en mer privat miljö, så att de hinner lära känna varandra ännu mer.