Lär känna Malmö – en vandrande studiecirkel

stadsvandring-malmo

Rama Orabe, Fatima Rashdan, Manal Awad, Bayan Barghot och Jeanette Rosengren möter mig i stadsbibliotekets entré. I ABFs regi träffas de varje fredag och utforskar olika stadsdelar i Malmö. Eller rättare sagt, de första fem träffarna har varit utomhus. När november närmat sig har gruppen lärt känna Malmö inomhus istället. Förra veckan var de på Malmö Museer – premiärbesök för de flesta i gruppen – och idag är det alltså bibliotekets tur.

Vi börjar högst upp och arbetar oss neråt. Jeanette som är van ledare för historiska rundvandringar i Malmö tar oss runt bland de olika rummen på biblioteket. Berättar historien om Gullbergsalen, visar oss de tysta läsrummen och barnavdelningen Balagans graffiti-verkstad. ”Det här gillar jag!” säger Rama när vi kommer till temat ”ekonomi och matematik”. Hon har studerat ekonomi på universitetet när hon bodde i Syrien och bland annat jobbat som privatlärare i matte innan hon kom till Sverige.  Hon har också drivit ett litet företag där hon ägnat sig åt kosmetik och skönhet, men i Sverige vill hon nog fortsätta jobba som mattelärare. Det är ju brist på mattelärare, konstaterar hon.

Jeanette frågar oss vad vi är intresserade av och Manal berättar att hon är universitetsutbildad inom lantbruk. Bayan säger att hon tycker om att läsa och läser mest romaner. Vi upptäcker också att det går att låna både musik och film på biblioteket. Fatima plockar upp ett Rihanna-album och jag beklagar mig över att jag missade hennes konsert i Malmö i somras. Fatima ser chockad ut och har uppenbarligen också missat konserten. Vi enas en stund i gnället, samlar oss sedan och går vidare.

Innan vi går ner till avdelningen för yngre barn påminner Jeanette om att gruppen ska ses i ABF:s lokaler nästa gång. Någon säger att de måste komma ihåg att lämna tillbaka boken de använt men Jeanette förklarar att den är deras, de har fått den. Fatima tittar rört på henne och snyftar lite på skämt. Jeanette kontrar med att säga att alla ska kunna den utantill till nästa vecka och alla skrattar. Boken heter ”Gå till historien” och finns både på arabiska och svenska. Den är en stadsvandring i bokform där man, samtidigt som man läser, kan följa en karta till de platser och teman som boken tar upp.

Fatima avslutar med att skaffa lånekort och Bayan lånar en bok med svensk grammatik på arabiska. Innan vi skiljs åt delar Jeanette delar ut bibliotekets olika program i gruppen, ett för de vuxna och ett för barnen.