Sportskolan lär känna idrotten i Malmö

sportskola malmö okt -16Tillsammans med ledare från Skåneidrotten får intresserade prova på olika träningsformer och sporter i sitt närområde. Träffarna inleds med en studiecirkel om hälsa, idrott och svenskt föreningsliv och avslutas med olika former av fysisk aktivitet. Sportskolan har varit ett återkommande inslag i NAD:s historia då intresset bland deltagarna brukar vara stort. Den femte omgången körs i Malmö och vänder sig till kvinnor. Skolan börjar på Friskis & Svettis med dans, cirkelgym och yoga och avslutas med innebandyträning och match hos Malmö FBC.

Idag är fjärde tillfället och vi har yoga på schemat. Men innan dess delar ledarna Emelie Jonsson och Arig Idris ut ett häfte med bilder och frågor om idrott och föreningar. Tillsammans går vi igenom häftet och pratar om vilka idrotter som är vanliga i Sverige och i deltagarnas hemländer. Fotboll verkar vara det mest vanliga både i Kurdistan och Syrien, men i Syrien är även basket och volleyboll uppe för diskussion. Några av kvinnorna berättar att deras barn spelar fotboll i Malmö. Alla känner igen Zlatan på en bild i häftet och Sara Sjöström har en del sett på teve i somras.

Vi hinner inte prata så länge mellan studiecirkeln och yogan men Manal Mihob hinner åtminstone dra snabbversionen av vad hon tycker om aktiviteten: ”Jag tycker det är jätte, jätte, jättebra!” säger hon och skrattar. Just kombinationen av språkträning och hälsa är något som är uppskattat med sportskolan och något som även Manal berättar om.

Vi är många i gruppen som provar yoga för första gången. Arig som också hjälper till att tolka påminner om att andningen är det viktigaste. Instruktören har tänt ljus och satt igång musik innan vi börjar. Passet avslutas med avslappning och efteråt skämtar några av oss om att vi nästan somnat. Trots det är vi överens att dagens pass har varit roligt och innan vi skiljs åt stämmer vi träff inför nästa veckas innebandyträning hos Malmö FBC.