English 

on-the-move-2On the Move är en studiecirkel som är designad av ledarna Matti Larsson och Nihal Ragab och genomförs nu i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Lundabygden. Nihal och Matti har utvecklat On the Move genom Giraffa i Staden där de arbetar med att ta fram olika pedagogiska aktiviteter och material inom miljö och integration. Syftet är att man som nyanländ svensk ska få hjälp att stå på egna ben genom att tillsammans med ledarna utforska olika offentliga platser i sin stad, öva på att tillämpa sina språkkunskaper och samtidigt få stöd att våga prata och fråga.

När jag kommer på besök är det andra tillfället och dagens destination är Kulturen i Lund. Innan vi går in delar Nihal och Matti ut ett häfte med foton och ord från förra veckans besök på Konsthallen. Vi går igenom orden som var uppe för diskussion då och kan vara användbara idag.

Matti frågar Abdulnasser Albakour om han vill be om en katalog i kassan, ger exempel på olika sätt att fråga och visar orden i häftet. Abdulnasser fixar varsin karta och varsitt höstprogram åt oss och vi fortsätter in. Utställningarna på Kulturen består till stor del av kulturhistoriska hus som visar hur livet kunde se ut från medeltiden fram till trettiotalet. Mustafa Handouki konstaterar retsamt att alla hus är låga – han trodde att svenskarna var långa? Inne bland husen visar Matti runt och Nihal tolkar. Det visar sig snabbt att Abdulnasser är en bra guide – han har gått en tur på Kulturen för en månad sedan och vet ofta mycket mer om husens historia än vad skyltarna kan berätta.

Nihal och Matti har förberett små kort med ord som är extra viktiga för dagens besök. Innan vi går in i de olika husen tittar vi igenom korten. Gruppen turas om att läsa från informationsskyltarna eller beskriva det vi tittar på – vad heter rummet, vilka material finns och hur ser just den här hallen ut?

Philipe Karmow är snickare, har gjort en vecka på SFI och har redan börjat göra praktik hos en firma som bygger hus. Fönster, dörrar och golv jobbar han mest med. Han vänder blad bland korten och hittar en lista över olika rum, en över olika material. Korten handlar om ditt jobb, skämtar vi. Philipe påpekar att Nihal och Matti använder en ny teknik idag. Matti svarar att de vill ju prata så mycket som möjligt, då är det bra att bara ha enstaka ord.

Att lära sig att använda ett nytt språk skiljer sig mycket från hur vi lär oss språk i skolan, säger Nihal. Då studerar vi inte för att använda språket varje dag. I den här aktiviteten ligger fokus istället på att prata om det som är runt oss. Inne på konstutställningen får vi i uppgift att välja ut varsitt konstverk för att sedan beskriva det för gruppen. Mustafa är först ut och skämtar om att han är för gammal för att minnas alla de här orden, och river sedan av uppgiften snyggt ändå.

Innan vi skiljs åt för dagen ber Philipe mig och Nihal om hjälp. Han spelar upp ett meddelande och frågar vad det betyder. ”Jag saknar dig så mycket” hörs en röst från telefonen. Det visar sig att Philipes fru tränar svenska hemma i Aleppo och han skämtar stolt om att hon redan kan mer svenska än vad han gör.