2015 – ett händelserikt år för NÄTVERKET

På NÄTVERKET:s årsmöte summerades 2015 som ett händelserikt och framgångsrikt år för NÄTVERKET. På mötet presenterades även verksamhetsinriktningen för 2016-2017.

– 2015 skördade vi många frukter av det arbete och de processer som pågått på många plan under lång tid. Bland annat fick vi en plats i Region Skånes råd för strategisk upphandling samt även en efterlängtad plats i Strukturfondspartnerskapet för Skåne och Blekinge, säger Daniél Tejera, styrelsens ordförande.

Under året anslöt sig ytterligare fem organisationer till NÄTVERKET, som därmed vid årsskiftet hade 49 medlemmar. I december började Mattias Larsson som verksamhetschef för NÄTVERKET, med det övergripande ansvaret för verksamheten, personal, utveckling och ekonomi.

Långsiktig samverkan tryggad

Region Skåne beviljade projektmedel från sociala investeringsfonden för att växla upp och utveckla metoden Nätverk Aktivitet Delaktighet (NAD), som handlar om att hitta former för hur idéburen sektor kan ta en aktiv del i etableringsfasen av nyanlända. I slutet av året ingick NÄTVERKET och Region Skåne ett Idéburet offentligt partnerskap (IOP), vilket innebär att NÄTVERKET under fyra år får medel från Region Skåne för att samordna arbetet med Överenskommelsen Skåne.

– I och med denna IOP skapas en långsiktigt hållbar samverkan och finansiering för vårt samarbete, berättar Daniél Tejera.

Läs mer om allt som hände under förra året i NÄTVERKET:s verksamhetsberättelse 2015

Mycket på gång 2016-2017

På årsmötet presenterades även NÄTVERKET:s verksamhetsinriktning och aktivitetsplan för 2016-2017. Här är några exempel av allt det som är på gång:

  • Förbättra dialogen med medlemmarna: NÄTVERKET vill förbättra dialogen och kommunikationen med medlemsorganisationerna. En del handlar om att göra fler besök ute hos medlemmarna, dels för att få bättre insikt i medlemmarnas verksamhet och deras behov och utmaningar, dels för att kunna diskutera vilket stöd NÄTVERKET kan ge. Målet är att få till en mer strukturerad och regelbunden kommunikation.
  • Idéprogram: Under verksamhetsperioden ska ett idéprogram för NÄTVERKET tas fram, i samverkan med medlemmarna. I idéprogrammet ska en gemensam hållning i övergripande samhälls- och utvecklingsfrågor kring den idéburna sektorns roll i samhällsbygget beskrivas.
  • Kartläggning av idéburna lokaler: Inom Överenskommelsen Skåne ska det under året göras en kartläggning av de idéburna lokaler som kan användas för bland annat konferenser och möten.
  • Idéburet offentligt partnerskap (IOP): Satsningarna på Idéburet offentligt partnerskap fortsätter. I början av mars anordnades en nationell IOP-konferens. En skånsk regional arbetsgrupp har bildats, som ska utgöra en stödstruktur för kunskap och metodstöd kring IOP.
  • Integrationsområdet: Tillsammans med samarbetspartners verkar NÄTVERKET för att identifiera en långsiktig struktur för att permanenta NAD:s verksamhet.