Gästinlägg på bloggen: Soroptimisterna besöker Skarhults slott och ”Den dolda Kvinnomakten”

                      

Soroptimistklubben i Hässleholm  har haft en utfärd till Skarhults slott för att besöka slottets utställningar och ta del av slottets- och kvinnornas historia under fem sekler.

Vi som besökte slottet var kvinnor från olika nationaliteter och åldrar. Klubben i Hässleholm driver ett projekt ”Kvinna möter Kvinna” ett projekt för klubbsystrar och invandrarkvinnor från flera olika länder som studerar på RSFI och SFI. Studiebesöket var en del i momenten kultur- och svensk kvinnohistoria.

Tack vare vår medhavda tolk fick alla i gruppen en inlevelserik berättelse av guiden om slottets intressanta historia och de utmaningar som dessa driftiga slottsfruar har levt- och regerat under. Dessa kvinnor har genom eget mod och handlingskraft avgjort slottets intressanta kvinnohistoria  – Den dolda kvinnomakten.

Berättelsen om kvinnorna på Skarhult blir en symbol för hur livet och möjligheterna för hur svenska kvinnor tagit sig fram politiskt, socialt och ekonomiskt under motsvarande tid. Mycket nöjda med slottsbesöket intog vi som avslutning en enkel och

god måltid i slottskällaren

För Soroptimistklubben

Lena Segerholm