Länsstyrelsen Skåne – nu en formell part i Överenskommelsen Skåne

Regionalt forum 2015

Den 31 mars anslöt sig Länsstyrelsen Skåne till Överenskommelsen Skåne. Det är första gången en svensk myndighet blir en formell part i en överenskommelse av detta slag.

– Vi har länge samarbetat med idéburna organisationer på olika områden och därför kändes det nu naturligt för Länsstyrelsen Skåne att ta detta samarbete vidare och bli en formell part, berättar Gunvor Landqvist, chef för enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att samverka med civilsamhället kring social hållbarhet. Sedan länge pågår i Skåne ett samarbete mellan Länsstyrelsen och idéburen sektor inom bland annat integrationsområdet.

– Nu när samarbetet blir mer formaliserat blir det enklare att veta vem vi ska vända oss till. Vi behöver inte börja om från noll hela tiden, utan vi är en del av strukturen, säger Gunvor Landqvist.

Samarbeten inom fler områden

När Länsstyrelsen nu är en formell part förbättras även möjligheterna för Överenskommelsen Skåne att förankras bredare och högre upp i organisationen.

– Förhoppningsvis kan samarbetet med idéburna organisationer utvecklas och fördjupas inom fler områden, som till exempel kulturmiljö, jämställdhet, samhällsplanering eller samhällsskydd och beredskap.

Effekterna av den fördjupade samverkan får tiden utvisa. De olika aktörerna får tillsammans försöka hitta sina olika roller och utveckla samarbetet steg för steg.

– Vi på Länsstyrelsen måste förhålla oss till att vi är regeringens företrädare på regional nivå. I detta fall har regeringen gått före genom att ingå i den Nationella överenskommelsen. Vårt arbete i Skåne blir en förlängning av det nationella arbetet.

 ”Ett viktigt erkännande”

Mattias Larsson, verksamhetschef på NÄTVERKET-Idéburen sektor Skåne, välkomnar Länsstyrelsens anslutning.

– Länsstyrelsen är en regional myndighet med ett viktigt samordningsansvar. Därmed skapas nu förutsättningar för att bredda möjliga insatsområden där Överenskommelsen Skåne kan verka. Ett sådant område kan exempelvis vara landsbygdsutveckling, förklarar han.

I och med Länsstyrelsens anslutning bekräftas och fördjupas ett formellt samarbete för att skapa långsiktigt hållbara strukturer för samverkan och dialog mellan offentlig och idéburen sektor.

– Anslutningen är också ett viktigt erkännande till att civilsamhällets organisationer och verksamheter utgör en viktig samarbetspart i arbetet för en hållbar utveckling. Den regionala utvecklingsstrategin ”Det öppna Skåne 2030” visar också på vikten av att vi tar oss an utmaningarna tillsammans, säger Mattias Larsson.