Kreativ stadsvandring med Hessleholms TeaterSällskap, HeTS, & ABF

stadsvandring-h-2

Under fem guidade vandringar har berättelser om Hässleholms historia blandats med diskussioner om det svenska samhället.

Träffarna är en kombination av studiecirkel och stadsvandring som fokuserar på det svenska samhället, lokal historia och kultur. Ihop med en skådespelerska från HeTS inleds varje tillfälle med ett samtal kring dagens tema följt av en promenad med uppehåll vid olika platser i staden.

Idag är femte tillfället. Gruppen ska på besök i teaterföreningens lokaler och sitter på ABF och pratar om föreningsliv. Vad är en förening egentligen och var finns de? Kristina som är skådespelerska spelar upp små scener för att beskriva varje ord. Skriver på tavlan. Hantverk. Badhus. Gruppen hjälps åt att översätta olika ord i sina telefoner.

Manal är frisör men också mycket duktig på att sy och laga mat. Hon vill starta en syrisk restaurang i Hässleholm, där vänner kan ses och umgås. Men då behövs språket, något som Manal är glad att hon får öva hos ABF:

– I skolan är det bara skriva, skriva, skriva. Här får jag prata, prata, prata!

Under besöket på teatern inser vi hur mycket arbete som sker bakom scen. Hår och smink ska ordnas, kostymer sys, biljetter och kaffe säljas. Vi pratar om hur man kan engagera sig, både på scen och bakom, och Manal och några andra i gruppen tar telefonnummer till teatern med sig när vi går.